Kas yra simfizitas? (gaktikaulinės sąvaržos skausmas) – MasterMama
saugus ir sveikas sportas su trenerės konsultacija ONLINE NAMUOSE Sportuok ir mokykis apie nėštumą ir po gimdymo atsistatymą neišėjus iš namų 😍

Kas yra simfizitas? (gaktikaulinės sąvaržos skausmas)

Kas yra simfizitas? (gaktikaulinės sąvaržos skausmas)

🩹⚡Nėštumo ar po gimdymo metu skausmas dubens srityje vaikštant ir sėdint tikriausiai yra simfizitas! Dažnai taip galvoja moterys ar greitai pakomentuoja ginekologas. Tačiau pirmiausia reikėtų įvertinti ar tai tikrai yra simfizitas, nes jis pasitaiko 20% nėščiųjų.


🤰 Bendrai tyrimai parodė, kad nėštumo metu 50% moterų patiria dubens ir nugaros skausmus. 20% moterų patiria gaktikaulinės sąvaržos skausmus, kurios gali sukelti daugiau nepatogumo ir problemų nei nugaros skausmai. 


🩹⚡Moteriai simfizitas gali būti diagnozuotas antroje nėštumo pusėje. Šis terminas reiškia gaktos sąnario kaulų ir raiščių aparato patologiją - kaulų atsiskyrimą (angl. pubic symphysis).


🩹⚡Simfiziopatija yra patologinis procesas dubens kaulų raiščių srityje. Silpnėja ir minkštėja jungiamasis audinys gali sukelti kaulų poslinkį, edemą, o pasekmės bus gaktos sąnarių skausmas, sąnarių sustingimas ir eisenos pokyčiai. Uždegiminis procesas, lokalizuotas simfizės (gaktos) srityje, vadinamas simfizitu.


🩹⚡Paprastai sąvarža turėtų būti nejudanti, nepriklausomai nuo nėštumo buvimo ir jo laiko. Tačiau kai kuriais atvejais gaktos srities kaulai pasislenka, traukiamos sausgyslės, gali atsirasti edema. Ar ši būklė pavojinga būsimai mamai ar kūdikiui – nuspręsti gali tik gydytojas įvertinęs būklę. Dubens kaulų būklę gali įvertinti ir sudaryti mankštos programą gali kineziterapeutas, nėščiųjų specialistas, chiropraktikas.


🤰⚡Simfiziopatija in lengva forma sukelia nemažai nepatogumų vaikštant ar būnant namuose, tačiau dažniausiai yra nekenksmingas mamai ir kūdikiui. Visgi tai yra skausminga vieta, nepatogu gyventi įprastą kasdieninį gyvenimą. 


🤰 VISOMS rekomendacija: atlikti prevencinius pratimus.


🤰 JEI NERAMU rekomenduoju atlikti individualią konsultaciją, su simfizitu nepatarčiau numoti ranka. 


✅ Individualią konsultaciją galite rasti čia: KONSULTACIJA SU SPECIALISTE

Jeigu norite pasidomėti daugiau, galite skaityti čia: SIMFIZITO PREVENCIJA