Gestacinis diabetas nėštumo metu – MasterMama
saugus ir sveikas sportas su trenerės konsultacija ONLINE NAMUOSE Sportuok ir mokykis apie nėštumą ir po gimdymo atsistatymą neišėjus iš namų 😍

Gestacinis diabetas nėštumo metu

Gestacinis diabetas nėštumo metu

Gestacinis diabetas ir sportas 

Nėštumo metu

Gestacinis diabetas primena 2 tipo diabeto būklę, kuri pasireiškia moters nėštumo metu. Jis dažnai gydomas insulinu ir gali būti gydomas su tinkama dieta ir mankšta. Kaip su daugeliu su nėštumu susijusių simptomų, tai yra motinos pirmas žvilgsnis į problemas, kurios gali pasirodyti jei į jas nebus kreipiama dėmesio.

JAV Sveikatos Departamento 2011 m. statistikos duomenys rodo, kad „gestacinis diabetas paveikia nuo 2 iki 10 procentų nėštumų“, nors nauji diagnostikos kriterijai tarptautiniu mastu atpažįsta iki 18 procentų. Nacionalinis Diabeto Informacijos Centras praneša, kad, iš tų moterų, kurios nėštumo metu serga diabetu, 5–10 procentų ir toliau turės 2 tipo diagnozę iškart po gimdymo, o 35–60 procentų diabetas išsivystys per ateinančius 10–20 metų.

Labiau gaila yra nieko dėtų diabetu sergančių moterų aukų: jų vaikų. Vaisiaus pavojui priskiriama visa rizika, susijusi su aukštu gliukozės kiekiu kraujyje. Minesotos universiteto Pediatrijos ir Vaiko Raidos departamento 2004 m. ataskaita „Infants of Diabetic Mothers“ rašo: „Istoriškai kūdikiams, gimusiems diabetu sergančioms motinoms, buvo žymiai didesnė savaiminių abortų, negyvo gimimo, įgimtų apsigimimų ir perinatalinių susirgimų ir mirties rizika."

Autoriai, Medicinos Daktarė Joan Nold ir Medicinos Daktaras Michael Georgieff rašo: „Keli gerai atlikti epidemiologiniai tyrimai parodė ... keturis kartus didesnį įgimtų smegenų, širdies, inkstų, žarnyno anomalijų procentą ... širdies ir kraujagyslių sistemos anomalijas... skeleto anomalijas ... stuburo anomalijas ... inkstų anomalijas ... žarnyno anomalijas ... "Jie tęsia: "... motinos diabetas turi įtakos vaisiaus augimui, gliukozės apykaitai, deguonies apykaitai, geležies apykaitai ir pasirengimui gyvenimui po gimimo... padidėjusioms (vaisiaus) riebalų atsargoms... didesnei gimimo traumos rizika ... neurologinėms anomalijoms."         

Diabetu sergančių motinų kūdikiai (IDMs) kenčia nuo "ilgalaikių nutukimo ir diabeto pavojų... pavėlavusio motorinio ir pažinimo vystymosi, kuris gali pasireikšti vėlesniame gyvenime" galbūt dėl "smegenų vystymosi pokyčių dėl nepalankios intrauterinės aplinkos, kuriai būdinga hipoksemija, hipo- arba hiperglikemija, acidozė ir geležies trūkumas… daugybė reikšmingų koreliacijų dėl vaiko intelekto iki 11 metų… skurdesnis neuropsichologinis funkcionavimas...“, - ataskaita taip tęsiama toliau.         

Trumpai tariant, besilaukiančios moters mankštos ir mitybos įpročiai nulemia jos vaiko fizinę ir psichologinę sveikatą visam gyvenimui. Autorės apibendrinimu: nėštumo metu sportas ir mityba yra būtini sveikatos komponentai. 

Kviečiu lankyti korekcines nėščiųjų mankštas tiek gyvai Kaune, tiek online iš bet kurios pasaulio vietos su www.mastermama.lt