KĄ SVARBU ŽINOTI APIE SPORTĄ PRIEŠ PASTOJANT [PILNAS GIDAS] – MasterMama
saugus ir sveikas sportas su trenerės konsultacija ONLINE NAMUOSE Sportuok ir mokykis apie nėštumą ir po gimdymo atsistatymą neišėjus iš namų 😍

KĄ SVARBU ŽINOTI APIE SPORTĄ PRIEŠ PASTOJANT [PILNAS GIDAS]

KĄ SVARBU ŽINOTI APIE SPORTĄ PRIEŠ PASTOJANT [PILNAS GIDAS]

KĄ TURI ŽINOTI PRIEŠ PASTOJANT 

Pirmiausia noriu pasakyti, kad sportas šiai dienai yra iškreipta sąvoka. Dažnas išgirs jei tarkim pradėjai lauktis - nustok sportuoti.. Tai nemaža dalis moterų supranta, tai kaip “nustok veikti bet ką kas yra aktyvu ir lieka tik su vaikščiojimu”.

Tikrai įprasta sakyti, kad nėštumas – ne liga, bet kartu prieštarauja kitam pasakymui “nesportuok nėštumo metu aktyviai”. Tačiau bent kartą nėštumą patyrusios moterys pritars, kad nuo tiesiog sveikos moters būsenos kūdikio laukimas labai skiriasi. Tas pats taikoma ir prieš pastojant. Moteris sveikai pastos tada, kai ji pati bus sveika. 

Taigi kas įeina į tą “sveikos moters prieš pastojant konceptą?”  - 

  1. Mintys ir psichologinė būsena - tai yra moters vidinė savijauta. Ar ji laiminga savo kasdienybėje, ar liūdna. Santykių ir šeimos padėtis, finansinė padėtis ir kiti kriterijai, kurie daro įtaką tavo stresiniam lygiu. Tikslas, kad prieš pastojant ir besilaukiant streso lygis tūrėtų būti kuo mažesnis. Planuojant nėštumą yra labai svarbus ir poros nusiteikimas. Jeigu vaikelis yra laukiamas iš abiejų pusių, tuomet belieka tik laikytis aukščiau nurodytų rekomendacijų, daugiau laiko praleisti gryname ore, kuo mažiau įsileisti į save blogas mintis, vengti streso ir konfliktų, atsipalaiduoti ir mėgautis tuo nuostabiu laukimu.

  2. Mityba - vis ką dedate į savo burną formuoja jūsų hormoninę sistemą. Tai reiškias ir naujasis embrionas atvykęs pas jus į organizmą pirmiausia gaus maistines medžiagas tokias, kurias įprastai vartojate. Taip pat reikia žinoti kokius papildus gerti, kaip folio rugštį trys mėnesiai iki pastojimo. Folio rūgštis yra būtina jūsų būsimo vaikelio nervų sistemos vystymuisi.

  3. Aktyvus judėjimas, sportas -  mūsų kūnas funkcionalus atlikti tam tikrus procesus tik tada, kai jis yra tinkamai naudojamas. Jei moteris nutraukia sportą ir visai nesportuoja, o gyvenimo būdas yra pasyvus - organizmas švelniai tariant “rudija”. Pasyvus kūnas ugdo lėtą medžiagų apykaitą, kuri virsta ligomis ir tai gali sukelti sunkumų tiek pastoti tiek išnešioti vaikelį. 

Taigi šiandien mes dengsime su Ieva daugiau dengsime vieną iš trijų svarbiausių punktų - aktyvus gyvenimo būdas ir sportas. 

Pirmiausia sportas sportui nelygus. Kaip minėjau pradžioje, daugelis pagalvoja, kad važiavimas su dviračiu gamtoje 15 minučių irgi yra sportas. Na, ne 🚫

Tai yra mankšta, aktyvus gyvenimo būdas, įprastas žmogaus funkcionalumas.

Sportas visgi yra aukšto intensyvumo treniruotės, kurios skirtosi į kelias sritis: lengvoji / sunkioji atlekita, fitnesas, aukšto intensyvumo treniruotės HIIT, sunkių svorių kilnojimas. Taip šias veiklas iš aš siūlyčiau apriboti. Bet visa kita: joga, pilatesas, dviratis, plaukimas, bėgimas žemo arba vidutinio intensyvumo yra mankšta. Mūsų kūnams tokių mankštų reikia ir būtina turėti savo gyvenime kiekvieną dieną. Aukšto intensyvumo sportas taip pat yra visokeriopai naudingas, bet į šią kategoriją galimą keliauti tik įveikus žemo ir vidutinio intensyvumo mankštas.  

Taigi kalbant apie sportą prieš nėštumą - valio, darykite ir sportuokite kaip sportavote JEIGU tai darėte nuolatos. Prieš pastojant tikrai ne laikas pradėti mokytis stumti rutulį. Tikslas išvengti nereikalingo kūno streso 🤔 

Kalbant apie mankštas prieš nėštumą - valio, jei tai darai, nesustok ir pasidomėk nėštumo mankštomis. O jei nesimankštinai iki pat šios akimirkos, kada planuojate pastojimą - puikus metas pradėti nuo žemo intensyvumo ir stiprinti savo kūną! Tiesiog būtina. 

KODĖL SVARBU PRADĖTI MANKŠTAS DAR PRIEŠ NĖŠTUMĄ IR TĘSTI JAS NĖŠTUMO METU?

SPORTO NAUDA

Per devynis mėnesius nuo pastojimo iki gimdymo nėščiosios organizmas patiria didžiulius pokyčius. Tai pareikalauja daug fizinių jėgų ir dvasinės stiprybės. Todėl kuo sąmoningiau ir su didesne atsakomybe moteris fiziškai bei emociškai bus pasiruošusi šiems pokyčiams, tuo lengviau juos patirs ir adaptuosis šioje ypatingoje būsenoje 🤩

Ankstesnių kartų moterų nėštumas buvo tikrai natūraliau pernešamas, nes jos buvo fiziškai aktyvesnės, daugiau judėjo, atlikdavo buityje daug įvairaus fizinio darbo. Šiuolaikinei moteriai ūkio darbuose padeda įvairi technika, į darbą vykstama transportu, todėl reikia paieškoti laiko tinkamam fiziniam aktyvumui. Tai labai svarbu prieš pradedant planuoti nėštumą, nes sportavusi ir aktyviai leidusi laisvalaikį moteris: 

  • pastojus moteris turės daugiau jėgų įveikti pirmuosius nėštumo iššūkius: silpnumas, pykinimas, jėgų trūkumas
  • sveiką aktyvų gyvenimo būdą propoguojanti moteris nuo pirmųjų dienų suteiks vaikeliui geresnias vystymosi sąlygas nei pasyviai gyvenanti moteris 
  • lengviau išnešioja vaikutį be streso 
  • lengviau pagimdo vaikutį ir sumažina gimdymo rizikas 

KOKIAS MANKŠTAS PASIRINKTI PRIEŠ NĖŠTUMĄ? 

Tinka viskas, kas patinka, svarbu reguliariai keletą kartų per savaitę mankštintis, šokti, plaukioti, vaikščioti, bėgioti, lankyti mėgstamus užsiėmimus sporto klube ar aktyviai poilsiauti gamtoje. Tačiau visgi mano nuomone, būtų labai gerai, jeigu rastumėte laiko ir specifiniams pratimams, padėsiantiems lengviau išnešioti kūdikį. 

  • Dubens dugno pratimai - kėgelis. Gero tonuso dubens dugno raumenys sumažina persileidimo tikimybę nėštumo pradžioje. Nėštumo metu reikia mokytis pilnai suprasti kaip veikia dubens dugnas, jį ne tik įtempinėti bet ir atpalaiduoti. Taip mokytis ruošiantis gimdymui. O po gimdymo būtina daryti iškarto, kad dubens dugno raumenys bei pilvo ertmės organai kuo greičiau sugrįžtų į prieš nėštumą buvusią padėtį.  

  • Diafragminis kvėpavimas - diafragmos raumuo atsakingas už daugelį funkcijų mūsų centrinėje kūno ašyje: kvėpavimas, laikysena, balansas, judesiai ir motorika. Todėl labai svarbu išmokti susidraugauti su šiuo raumeniu ir bendrai kvėpavimu dar prieš pastojant. 

  • Nugaros ir pilvo preso pratimai - šis natūralus „raumeninis korsetas“ padės stuburui, kuris su kiekvienu sekančiu laukimosi mėnesiu patiria vis didesnį krūvį. Priekinės pilvo sienelės oda tempsis tolygiau, jei pilvo raumenys bus tinkamo tonuso ir prilaikys gimdą su augančiu joje mažyliu. Prieš tai buvęs stangrus ir treniruotas mamos pilvukas greičiau sugrįš į pradinę formą po gimdymo. 

  • Dubens lankstumas ir stiprinimas - paslankesni klubų sąnariai, lankstus stuburas padės lengviau atsiverti gimdymo takams, kai artės mažylio gimimas. Tinka jogos tempimo pratimai, pilvo šokio elementai, skirti dubens sričiai. 

  • Rankos ir viršutinė liemens dalis - stiprindamos viršutinės nugaros dalies ir krūtinės raumenis, išsaugosite taisyklingą laikyseną ir gražesnę krūtinės formą. 

  • Meditacija - raskite laiko pabūti su savimi. Mokykitės jausti savo kūną, kada jis įsitempęs, kada atsipalaidavęs. Kūno įtampos kontrolė labai pravers gimdymo metu, kai didele dalimi nuo mamos gebėjimo įveikti nerimą ir susikoncentruoti į vykstantį procesą, priklauso gimdymo eiga ir lengvesnis mažylio gimimas.

  • Miofascialinis atpalaidavimas - masažas kaip procedūra arba treniruotės su volu. Jos mažina raumenų įtampas tiek nuo streso tiek nuo netaisyklingų kūno padėčių, taip išvengsite nereikalingų kūno skausmų.

 

O jeigu turi klausimų, nėštumo etapas atrodo paslaptingas ar kelintis nerimą, visada gali kreiptis, padėsiu 💛